perjantai 22. marraskuuta 2013

Selkeän ajattelun taito

Harvardin yliopistossa työskentelevä psykologi Dan Gilbert on tutkinut lottovoittajia ja tullut siihen tulokseen, että voiton vaikutus onnellisuuteen haihtuu keskimäärin kolmen kuukauden kuluessa. Kun suuren pankkisiirron saapumisesta tilille on kulunut kolme kuukautta, olet yhtä onnellinen tai onneton kuin ennen lottovoittoa.

Rolf Dobelli: Selkeän Ajattelun Taito s.199

Kuvittele, että saat kaiken sen rahan mitä olet aina haaveillut. Saat unelmiesi asunnon. Löydät unelmiesi puolison. Saat sen ihanne-ammatin, josta olet aina haaveillut. Sitten menee se kolme kuukautta ja yhtäkkiä kaikki tuo on jo ihan normaalia ja tavallista. Kuvittele.

9 kommenttia:

Elina Koivisto kirjoitti...

Niin totta!

Polga kirjoitti...

Tällä hetkellä, en usko... :(

e kirjoitti...

Polga: Ei tarvitsekaan ja se lienee tällä hetkellä mahdotonta, mutta otetaan tästä vaikka se 3 kk eteenpäin ja katsotaan asiaa uudestaan.

Anonyymi kirjoitti...

Itketkö mieluummin bussissa vai limusiinissa?

e kirjoitti...

Onko oikeasti väliä jos lapsesi on kuollut istutko bussissa vai limusiinissä?

Ja pointti on siinä että n 3 kuukauden päästä lottovoiton huuma hälvenee samoin kuin jonkin suuren menetyksen "huuma" hälvenee myös...

Anonyymi kirjoitti...

Ihmisen luontoon kuuluu kehittyminen ja korkeammalle pyrkiminen, "draivi". 3kk jälkeen uusi taso. Tämä voi olla kirous, jos se menee ahneudeksi, mutta "draivin" hautaaminen aiheuttaa ongelmia.

e kirjoitti...

Kyllä. Draiviaan ei voi tukahduttaa tai ruokkia liikaa... tai no voi mutta kannata :) Tasapaino ei asu kummassakaan ääripäässä.

Kuunkuiske kirjoitti...

Muistan kuulleeni tuon aiemmin jossakin yhteydessä. Ja että "perustason" ylittävä taloudellinen turva ei lisää onnellisuutta.

Positiivisuuspsykologian näkemykset vaikuttavat uskottavilta: että kannattaa keskittyä ja jalostaa ominaisvahvuuksiaan (sen sijaan että surkuttelee sitä, missä kaikessa ei ole hyvä.)

Ja että kestävä onnellisuus ei tule mielihyvän (eli aistinautintojen tyydyttämisen) kautta vaan mm. siitä, kun ihminen oppii uutta, antaa itsestään ja parhaassa tapauksessa kokee tekemisensä aidosti arvokkaaksi.

e kirjoitti...

Kuunkuiske: Itselle olennaista on tuo, että n kolmen kuukauden päästä tapahtuu paluu arkeen. Ikäänkuin se huippukokemus jonka jälkeen kaikki on kuin ennenkin :)