maanantai 27. toukokuuta 2013

Verrattaen hyvää

Parhaita, ja jokseenkin huomaamattomia, keinoja psyykksen kivun itselle tuottamiseen on vertaaminen. Vertaat tällöin nykyistä tilannetta siihen tilanteeseen, jonka toivoisi olevan.

Olisipa minulla enemmän rahaa. Onpa kaunis talo. Olisipa minulla tuommoinen talo/kroppa/vaimo jne

Eikä kyse ole vain siitä pinnallisesta vertaamisesta vaan siitä vertaamisesta, joka on syvällä psyykkeessä ja tuottaa kipua. Jos toisen lottovoitto harmittaa sinua, suoritat tätä vertaamista.

Luonnollinen tilasi on tyytyväisyys ja pienikin harmistus on merkkinä siitä olet jollain tavalla laittanut kyseenalaiseksi sen mitä on tai olet vaatimassa kokonaisuudelta jotain. Edes pienen pientä siivua.

Kaikki kapinointi sitä vastaan mitä on, on pään hakkaamista seinään. Eikä tämä tarkoita sitä ettenkö yrittäisi kaataa kaikin voimin natsihallintoa, vaan tämä kapina ei vaadi henkilökohtaista kapinointia kaikkea kohtaa.

Vertaaminen on sitä, että asettaa rinnakkain tilanteen niinkuin sen nyt käsittää ja tilanteen niinkuin sen toivoisi olevan. Tässähän pohjana on oma käsitys/tieto siitä miten tilanne on nyt... ei se kuinka tilanne juuri nyt on. Ja toive tähän päälle on jo hyvin kaukana todesta.

Kun kuvittelen tietäväni sen kuinka asiat ovat, tulen samalla luoneeksi parannuksen aka vastakohdan tilaani. Dualismi. Kun olen luonut tämän kaksinaisuuden tulen tuntemaan kipua niin kauan kuin tämä kuvitelma vallitsee.

Pohjalla on tietämättömyyteni. En lopulta tiedä miten asit ovat. Nyt enkä koskaan. Kuvitelmani tietämyksestäni saa minut vaikeuksiin, jotka olen kuvitellut itselleni.

3 kommenttia:

Nollavaimo kirjoitti...

Ärsyttävää, miten oikeassa olet.

Anonyymi kirjoitti...

Itse suoritan vertaamista siihen miten asiat olivat ja saan siitä lisää virtaa elämääni. Se on helppoa sillä eipä alkoholistin elämässä kohokohtia ollut joten koko ajan parempaan suuntaan mennään kun ei niitä juomisen takia syntyviä ongelmia ole.

Anonyymi kirjoitti...

Seng Ts'anin hienosta runosta Faith in Mind:

To compare what you like with what you dislike,
That is the disease of the mind.
You pass over the hidden meaning;
Peace of mind is needlessly troubled.

http://www.easwaran.org/seng-tsan-believing-in-mind.html