torstai 19. tammikuuta 2012

Sosiaalisuus, Twitter ja Vanha Media

Kirkossa&Kaupungissa oli artikkeli SoMesta ja kuinka kirkon pitäisi tai miten pitäisi suhtautua SoMeen jne. Ja pääkirjoituksessa S.Simola laittaakin pääkirjoituksessa sen olennaisen:
Somen ja kirkon suhde ei tietenkään ole pelkästään ruusuinen. Ylimalkaan somen luonteeseen kuuluu, ettei se koskaan ole kenenkään hallussa. Se ei ole ylhäältä määrättävissä, vaan kasvaa alhaaltapäin ja löytää aina uusia muotoja.
Alleviivaus minun ja tämä onkin se minkä ns. vanha media tuntuu unohtavan kokonaan. Oli asteittain noloa seurata vaalikeskustelu ja sen sosiaalisen median osiota. Kaikki vaikuttaa väkinäiseltä, hitaalta ja päälleliimatulta. Nolointa on se, että ehdokkaat "ovat" Twitterissä mutta eivät kirjoita yhtä ainoaa tweettiä. Ei ole aikaa tms. Twitterissä vaan ollaan kun siellä pitää olla. Nykyään on semmoista. Twitterin pointti on kuitenkin kaksipuolisuudessa ja sosiaalisuudessa vaikka jauhettaisi paskaa. Pointti on siinä ettei mitään ylempää auktoriteettia ole. Ei ole mitään joka sanoisi mikä on oikein ja väärin.


Ja tämä ei sovi ollenkaan vanhalle medialle joka on suodattanut esiin omaa totuuttaan ja joskus se voi olla jopa lähellä todellisuutta :) Kyse ei tietenkään ole siitä että vanha media ja SoMe kamppailisivat keskenään sillä SoMe on voittanut jo. SoMessa ei ensisijassa ei ole media vaan sosiaalisuus ja mielestäni ylipäätään sana media johtaa harhaan. SoMe ei ole osa mediaa vaan media on pieni osa SoMea. 


Entäs sitten kun kaikki HSn ja Ylen toimittajat ovat Twitterissä. Tarvitaanko HSää tai Yleä? Medialle nykymuodossaan käy niinkuin levyteollisuudelle joka taistelee olemassaolostaan. Se on henkitoreissaan. Esiintyminen ei varmasti lakkaa, koska se on ihmisluonnossa, mutta tietynlainen massoittuminen ei vaan onnistu enään.


Ja Twitter murtaa raja-aitoja tarkoittaa sitä että on mahdollista käydä vuoropuhelua semmoisen ihmisen kanssa jota on ennen pitänyt etäisenä ja mahdottoma saavuttaa, ja huomata että hän on niin kuin minäkin. Tavallinen ihminen. Lopuksi lainaan Kirkon & Kaupunkin S.Simolan pääkirjoitutusta:
 Epäillään ”virtuaalitodellisuuden” syövän oikeaa vuorovaikutusta. Mutta ei se niin ole, some on usein jo muutenkin syntyneen yhteyden ja yhteisöllisyyden ylläpitäjä ja syventäjä.

Ei kommentteja: