sunnuntai 18. syyskuuta 2011

Onnellisuus on sanatonta

Jonkun kerran olen merkityksellisyydestä ja merkitysettömyydestä puhunut. Kovasti olen paasannut, että tässä ei ole kyse nihilismistä, mutta mistä sitten? Oikeastaa molemmista. Merkityksellisyys, sydämen täyteys, syntyy siitä, että sydän on tyhjä (merkityksettömyys) vastaanottamaan kaiken. Aika lyhyesti :) Tarkoitusta ei voi sanoa koska tämä hetki pakenee kaikkia määrityksiä. Tämä hetki on rajaavien sanojen tavoittamattomissa. Tämä hetki ei tarvitse sanoja.

Onnellisuus on sanatonta. Kun mökillä pitkän päivän päätteeksi istuu puuterassilla juoden olutta (tai kahvia tai teetä jne) kuuntelee kirkuvia pääskyjä iltahämärässä ja on ennen kaikkea hiljaa. Ei ole menossa minnekkään  eikä ole mitään saamassa aikaan tuntuu kuitenkin kaikki täydelliseltä. Ja kaikki onkin, mutta tuota merkityksellisyyttä ei tarvitse napata sanoihin ja voi jopa sanoa että tuo hetki aivan täysin ilman mitään merkitystä eikä sille mitään merkitystä edes kaipaa ja tämä on mitä merkityksellisintä.

3 kommenttia:

Tiuku kirjoitti...

Mökillä vietetyn - tai muulla tavalla itselle mielekkäästi tai perustellusti vietetyn päivän iltana hiljaa istuminen todella tuntuu täydelliseltä. Eikä kaipaa sanoittamista.

Entäpä hiljainen ilta, kun ainoa "tekeminen" ja "mielekkyys" on ollut hengityksen automaatio?

Hiljainen ilta on äänetön huuto tyhjyyteen. Huuto, johon kukaan ei vastaa. Ei sekään kaipaa sanoittamista. Sekin on täydellinen. Täynnä minän tuskaa.

Haneli kirjoitti...

...eikä se edes vaadi mökkiä tai ulkomaailmasta vetäytymistä (retreat), vaan tuo tila voi olla vaikka ois täysillä menossa (muka :) johonkin... levossa liikkeessä. Living meditation :) Tai mulla on nykyisin "kiireistä säntäilyä paikasta toiseen", mutta ei voi olla ku yhdessä paikassa kerrallaan, hetken kerrallaan...

e kirjoitti...

Tiuku & Haneli: Minä tuska on täydellisyys. Mökki on vain kielikuva.

Sanoittaa
se mikä on
sanatonta.


Kuinka sanoa se sana joka voidaan lausua vain ääneti? Se mikä on olennaista on sitä katuojassa ja liikenteen vilinässä. Hiljaisuus kuitenkin helpoiten huomataan hiljaisuudessa.