tiistai 5. helmikuuta 2008

maastossa

Käsityksemme todellisuudesta ovat päälleliimauksia. Kartta ei kuitenkaan ole maasto. Kartta voi kuvata eri asioita valiten todellisuudesta jonkin puolen jota painottaa. Pinnanmuotoja kuvaava kartta on erilainen kuin tiekartta. Voidaanko sanoa, että jompikumpi on väärässä? Jos haluat päästä Tampereelle ja sinulla väestöntiheyttä osoittava kartta se ei välttämättä ole paras mahdollinen suunnanantaja. Kyse ei niinkään ole siitä, että kartta olisi väärässä vaan siitä, että käytät karttaasi väärään tarkoitukseen.

Joten tiekarttaa ei kannata vertailla pinnanmuotoja kuvaavaan karttaan tai näiden kahden karttakoulukunnan ei ainakaan kannata väitellä keskenään kumpi on todellisempi kartta. Se on asia erikseen, jos tiekarttailijat alkavat tunkea pinnamuotokarttailijoiden alueelle tai päinvastoin. Nämä erilaiset kartat toimivat hyvin omilla alueillaan, mutta jos niitä käytetään väärin eli niitä yritetään käyttää johonkin semmoiseen mihin niitä ei ole tarkoitettu astutaan harhaan.

Tietenkin on olemassa hyvä tiekartta ja huono tiekartta. Tieverkostoa kuvaava kartta toimii, jos se suhteutuu olemassaolevaan tieverkostoon eli jos sen avulla löytää perille.

Ei kommentteja: